Projekt oraz realizacja

Mieszkanie w kamienicy na Łazarzu

Zmiana mieszkania dwuosobowego na rodzinne

Projektant stanął tutaj przed trudnym zadaniem przekształcenia mieszkania dla pary w przestrzeń do życia dla 4 osobowej rodziny. 

Architekt wnętrz dokonał niemałej rewolucji w tym nietypowym i niewielkim wnętrzu, przenosząc dotychczasową sypialnię z osobnego pokoju do wydzielonego kącika w największym pomieszczeniu – łóżko małżeńskie zostało ukryte za komodą dając parze wrażenie intymności. Innym zabiegiem aranżacyjnym było wyburzenie ściany i połączenie kuchni z salonem. 

Projektant wnętrza osiągnął w ten sposób większą przestrzeń do życia łącząc funkcje przygotowania posiłków, jadalni i salonu.

Połączenie stylu nowoczesnego i skandynawskiego

Niemniej ważną wytyczną dla architekta wnętrz było stworzenie wystroju wykorzystując inspiracje stylem nowoczesnym i skandynawskim. 

Stąd zastosowanie białego koloru ścian, które powiększyło optycznie całe wnętrze. Naturalnie drewniana podłoga została pomalowana jasno szarą farbą nadając pomieszczeniu odpowiedni charakter. 

Monochromatyczna kolorystyka w kuchni i ocieplony pokój dziecięcy

Meble i zabudowa kuchenna głównie w odcieniach czerni i szarości komponują się z wrażeniem surowości ścian. Monochromatyczna kolorystyka została przełamana naturalnym odcieniem stołu ocieplając wnętrze. 

Dotychczasowa sypialna została przekształcona w pokój dziecięcy, spójny z całością wystroju, lecz ocieplony odcieniami zieleni.